Dhal Curry to absolutny hit wyjazdu, niestety nie na Sri Lankę, a do Londynu.

Przyjaciółka Kasia powitała nas takim właśnie daniem, a potem zaczarowane tym smakiem wylądowałyśmy w restauracji prowadzonej przez przybyszy ze Sri Lanki. I było jeszcze lepiej.

14996307_1077434965707964_504319327_n

15032415_1077435112374616_1653001302_n

14971182_1077435089041285_813572239_n

Nie da się ukryć, że to smaki dla mnie rewelacyjne, absolutnie się w tej kuchni odnajduję. Ma wszystko to co lubię, ostrość, ryż, warzywa i zero mięsa. Do tego placuszki z mąki z ciecierzycy- rewelacja.

p1040966

Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała przenieść tych smaków do domu. Zakupy poczyniłam w ichszych sklepach w Londynie (ale spokojnie wszystko można już kupić w Polsce) i po powrocie serwuję to danie średnio raz w miesiącu.

Doszłam prawie do perfekcji.

Zapraszam w prawdziwą egzotyczną podróż.

p1040967

SKŁADNIKI:

0,5 kg soczewicy czerwonej

1 duża cebula

mleko kokosowe

olej kokosowy

kora cynamonu

liście curry

1 łyżeczka czubata przyprawa curry

łyżeczka nasion musztardy

sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym. Dodać łyżeczkę nasion musztardy, korę cynamonu, łyżeczkę czubatą curry. Mieszając chwilę dać połączyć się smakom. Wsypać do garnka pół kilograma czerwonej soczewicy, wymieszać i zalać wodą tak żeby wszystko się przykryło. Dodać sól do smaku (ja akurat nie używam w tym daniu w ogóle soli, i bez tego ma wspaniały smak).

Kiedy soczewica zmięknie, a woda prawie się wygotuje, dodać trzeba puszkę mleka kokosowego i listki curry.

Wszystko wymieszać i gotować tak około 10 minut.

Podawać z ryżem.

p1040971

UWAGI:

Danie ma kształt papki, którą tworzy rozgotowana soczewica.

Należy pamiętać, że te curry jest ostre, dla mnie czubata łyżeczka jest wystarczająca, ale dla niektórych może okazać się zbyt ostra. Musicie sami osiągnąć swoją wersję ostrości.

p1040963