To nasz pierwszy tort w życiu. Pierwszy. W dodatku przerobiony ze zwykłego ciasta – porzeczkowca.

O dziwo i zgrozo wyszedł nam idealnie. Biszkopt urósł i nie opadł, udało się go równo przekroić. Generalnie wszystko to co mogło się nie udać, udało się  🙂

Może to kwestia ręki mojego M, która tu pracowała niczym mróweczka? 😉

Dlatego z taką pewną nieśmiałością chciałabym zasugerować, że ten tort większości z Was się uda.

Biszkopt:

¾ szklanki oleju

½ szklanki wody

¾ szklanki cukru + ½ szklanki cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżka kakao

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

Olej, wodę, ¾ szklanki cukru , kakao zagotować i ostudzić. Dodać 5 żółtek ubitych z ½ szklanki cukru. Wymieszać, dodać mąkę, proszek, sodę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec ok.40-45 minut.

p1040973

Masa:

4 śmietanki 30%

4 śmietan fixy

2 łyżki cukru pudru

3 serki homogenizowane tradycyjne o smaku waniliowym. Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietan fixy, cukier puder, na koniec serki.

p1040975

Połączyć składniki.

Sok porzeczkowy

Dżem porzeczkowy

Biszkopt przekroić na pół, nasączyć sokiem, wyłożyć dżem i ½ masy śmietanowej, przykryć drugą połową biszkoptu, lekko nasączyć, wyłożyć resztę masy.

p1040977

Udekorować szprycą cukierniczą

p1040980

p1040987

p1040988p1040981

Smacznego