Teraz taka moda, żeby wszystko miksować i podawać w formie płynnej. Miksuje się jarmuż, awokado, generalnie prawie wszystko co wpadnie w ręce.
Dla mnie fajna sprawa bo dzięki temu można przemycić produkty, których się nie lubi, a które dostarczają organizmowi ważnych witamin i pierwiastków. Ja nie lubię jarmużu, ale w koktajlu jego smak kompletnie zanika.
Przy przygotowywaniu koktajli można kombinować, łączyć, eksperymentować, generalnie to fajne preludium do zapoznawania się z nowymi smakami.
Wszystkie moje koktajle są na bazie wody. W żadnym z przepisów nie podaje jej ilości, bo to zależy jak gęsty chcemy mieć koktajl – zwykle jest to jednak około szklanki.
KOKTAJL Z JARMUŻEM
Składniki:
2 gałęzie jarmużu
jedna pomarańcza
jedna brzoskwinia
woda
Przygotowanie:
Jarmuż płuczemy, odcinamy łodyżki. Wszystkie produkty miksujemy.
KOKTAJL Z AWOKADO
Składniki:
pół awokado
banan
woda
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy.
KOKTAJL LODOWO-MALINOWY
Składniki:
lody
maliny
woda
3 kostki lodu
Przygotowanie:
Miksujemy maliny. Do dużej szklanki dodajemy lody waniliowe według uznania i zalewamy przygotowanym miksem malinowym.